Αυξημένα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου

Αυξημένα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου

Αρ. Πρωτ. 3562/18.10.2005

Προς:
- κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων


Ύστερα από μελέτες που έχουν διεξαχθεί από ομάδα ερευνητών της Μονάδας Αιμόστασης της Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει διαπιστωθεί εκρηκτική αύξηση θανάτων από θρομβοεμβολικά νοσήματα (ισχαιμικά ή εμβολικά αγγειακά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές εμβολές). Τα κρούσματα αυτά συνδέονται άμεσα με τα υψηλά ποσοστά ρύπανσης που εντοπίζονται στην βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης στην Σίνδο.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των θρομβοεμβολικών επεισοδίων της δεκαετίας του ‘50 όταν και αποτελούσαν μόνο το 2,6% των αιτιών θανάτου, ενώ κατά την τετραετία 2000-2004 με την ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης και την δημιουργία εκατοντάδων εργοστασίων το ποσοστό αυξήθηκε στο 47,5%. Η μελέτη της ομάδας των επιστημόνων έχει καταγράψει ποσοστιαία αύξηση ανά δεκαετία σε θανάτους που οφείλονται είτε σε θρομβοεμβολικά νοσήματα, είτε σε καρκίνο, ενώ σημειώνεται μείωση σε ιατρικά περιστατικά θανάτων που έχουν προκληθεί από κάποια άλλη αιτία.
Σύμφωνα με την έρευνα εξετάστηκαν πάνω από 100.000 ιατρικοί φάκελοι του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και εντοπίσθηκαν πολύ μεγάλες διαφορές στις αιτίες θανάτου μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης.
Όσον αφορά στην Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές της Σίνδου, των Διαβατών, της Ν. Μαγνησίας και του Καλοχωρίου, που αποτέλεσαν και το επίκεντρο των ερευνών, η αύξηση των θρομβοεμβολικών νοσημάτων έφτανε το 1/3 του συνολικού αριθμού των θανάτων.
Η ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης, η ύπαρξη βαριάς βιομηχανίας με εργοστάσια χημικών να λειτουργούν στην περιοχή και η μη τήρηση των μέτρων προστασίας συνηγορούν στην αυξημένη περιβαλλοντική και ατμοσφαιρική ρύπανση, επιφέροντας και τις αντίστοιχες συνέπειες στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων.

Μετά από τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων:


- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το υπουργείο προκείμενου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων ασφαλείας από τα εργοστάσια που λειτουργούν στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και προστασίας του περιβάλλοντος;

- Υπάρχουν σχέδια για τον προσανατολισμό των βιομηχανιών στην χρήση άλλων μορφών ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο, με στόχο την μείωση των ρύπων και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;

Απάντηση Υπουργείου